Stappenplan voor het opzetten van een Koivijver

Posted in

Tuesday, September 26, 2023

Het opzetten van uw eigen koivijver is een opwindend avontuur. Een goed geplande en goed onderhouden vijver zal een bron van vreugde zijn voor u en uw koi. Hier is een stappenplan om u te begeleiden bij het opzetten van uw droomkoivijver:

Stap 1: Locatie en Grootte: Kies een locatie voor uw vijver die voldoende zonlicht en schaduw krijgt. Bepaal ook de ideale grootte voor uw vijver, afhankelijk van uw beschikbare ruimte en het aantal koi dat u wilt houden. Zie dat de vijver minstens 160 cm diep is om zo je koi ook comfort te geven tijdens de koude winters en warme zomers, waak er ook over om de vijver niet in de buurt van bepaalde planten en bomen (taxus in de buurt is niet ideaal) aan te leggen. Denk er ook over na dat je de koi zonder al te veel moeite voor jezelf en stress voor de koi moet kunnen vangen, daarom is het aangewezen om je koivijver niet veel breder dan 3m te maken. Wees je er ook van bewust dat hoe groter het volume van je vijver is je ook meer medicatie en waterverbeteraars nodig hebt indien dit nodig zou zijn. Dit geld steek je beter in het extra verversen van water door leidingwater.

Stap 2: Graafwerkzaamheden: Graaf de vijver volgens de gewenste afmetingen en diepte. Zorg voor een stevige basis (recht naar benden en geen niveaus/platformen) en een gelijkmatige bodem.

Stap 3: Bodem en stevigheid: Zie steeds dat je leidingwerk goed en stevig vastligt in de chape of beton, zo weinig mogelijk bochten (voor de weerstand) en liefst hebben de buizen een minimum diameter van 110 mm.

Stap 4: Leidingwerk/transport naar filter: Als je toch bezig bent doe je het beter goed, zie daarom dat je leidingwerk zeker een diameter van 110 mm heeft, probeer in een zo recht mogelijke lijn naar je filter te gaan, hoe meer bochten = hoe meer weerstand = hoe minder efficiënt je het vermogen van je pomp zal gebruiken = hoe langer het duurt om de onzuiverheden ammonia (Nh3/4) uit de vijver te filteren naar Nitriet (N02), Nitraat (N03). Tip: Voorzie zeker 1 of meerdere bodemdrains en skimmers.

Voordeel van een bodemdrain is dat alle vuil in zijn geheel naar de filter zal gebracht worden om zo af te voeren, doe je dit door een pomp zal het fijn steeds fijn "gemalen" worden in kleine stukjes waardoor de filter het moeilijker kan vangen en afvoeren, gemiddeld mag je rekenen dat alle vuil dat minstens 5 keer opnieuw door de vijver zal gaan voordat het zal afgevoerd worden i.v.m een bodemdrain, de keuze is dus snel gemaakt als je de gezondheid van je koi hoog in het vaandel draagt.

Voordeel van een skimmer is dat alle oppervlaktevuil onmiddellijk wordt afgevangen (bladeren, stuifmeel, drijvend voedsel wat niet werd opgegeten, drijvende uitwerpselen enz). Maar niet te onderschatten is de stroming en het vergrootten van het wateroppervlak waardoor er ook meer uitwisseling zal zijn van zuurstof met het wateroppervlak.Ook zal een goede stroming de body (lichaamsbouw) van uw koi zeker ten goede komen.

Stap 5: Filtersysteem: Installeer een geschikt filtersysteem dat past bij de grootte van uw koivijver. Een goed filtersysteem zorgt voor een optimale waterkwaliteit en voorkomt opstapeling van verontreinigingen. Dus zeker eerst een goede mechanische filter (trommelfilter of sieve) en erna een goed bioloog zoals matten en/of bewegend bed. Bij de matten en bewegend bed is het heel belangrijk dat we voldoende beluchten om zo de bacteriën voor voldoende zuurstof te voorzien.

Stap 6: Beluchting: Zorg voor voldoende beluchting om het zuurstofgehalte in het water op peil te houden. Best is een goede luchtpomp met voldoende vermogen met een japanse luchtring of staaf.

Stap 7: Beplanting: Indien je een plantenfilter wenst zie selecteer dan geschikte waterplanten om het biologische evenwicht in uw vijver te bevorderen. Een plantenfilter met lava kan niet fungeren als hoofdfilter voor een koivijver. Zie ook steeds dat je een valse bodem hebt onder de lava zodat je regelmatig kan spoelen.

Stap 8: Vullen: Vul uw vijver steeds met leidingwater en schakel alle pompen, beluchting (en UV) in.

Stap 9: Toevoegen van Koi: Voeg langzaam en voorzichtig uw koi toe aan de vijver, indien mogelijk niet alle koi in 1 keer maar verspreiden over een paar weken. Dit vooral om de filter de tijd te geven om te rijpen en de bacteriën mee te laten groeien ifv de bezetting.

Stap 10: Metingen en Onderhoud: Meet regelmatig de waterkwaliteit en het welzijn van uw koi. Voer indien nodig onderhoud uit aan uw vijver en filtersysteem.

Stap 11: Observeer en systeem: Observeer minstens 1 keer per dag het gedrag van uw koi, zwemmen ze goed rond, komen ze goed eten, zie je wonden of vinnen die er niet "normaal" uitzien. Kijk ook iedere dag naar uw aansluitingen, filter, beluchting.

Bent u klaar om uw eigen koivijver te creëren? Wij helpen u graag bij elke stap van het proces. Neem contact met ons op voor deskundige begeleiding bij het opzetten van uw droomkoivijver. Zelf doen we geen vijveraanleg, toch kunnen we je adviseren of doorsturen naar collega's die heel professioneel werk leveren.

Net als mensen

Alle gekheid terzijde: Onze koi staan bekend om hun geweldige geheugen, loyaliteit aan hun eigenaren en om hun opvallende persoonlijkheden. Wat Koivissen zo speciaal maakt is hun individualiteit. Sommigen verstoppen zich, zijn er als de kippen bij als het voedertijd is terwijl anderen afstandelijk zijn – net als mensen! Een koi weet zelfs door de trillingen in de grond, manier waarop u naar de vijver stapt, de achterdeur opendoet en sluit wie er naar de vijver komt. Dit is dus de reden waarom ze komen kijken als ze weten van wie ze eten krijgen en zelfs niet komen piepen als er iemand naar de vijver komt die hen zelden een versnapering geeft.

Geef jouw Koi wat liefde
Thank you! Your submission has been received!

We typically respond within one business day. If this is urgent please, call our office at (212) 774-7715.
Oops! Something went wrong while submitting the form.